Tomatin, provning 93.


Fakta: 

Tomatin Distillery

Speyside

Tomatin Distillery grundades 1897 strax utanför byn med samma namn några mil söder om Inverness av lokala köpmän som bildat Tomatin Spey District Distillery Co Ltd. Namnet Tomatin betyder buskhöjden och syftar på den 300 meter höga 'kulle' som destilleriet ligger på. Destilleriet upplevde en liten nedgång under andra världskriget men det uppvägdes med råge på 50, 60 och 70-talet. 1956 ökades antalet pannor från två till fyra och under en 20-års period hade Tomatin växt med ytterliggare 19 pannor till hela 23 pannor. Produktionen ökade explosionsartat och gick från 300.000 liter till 12 miljoner liter. Driftspersonalen jobbade nästan dygnet runt och hade inte heller driftstopp på helgdagar. På senare år har dock produktionen minskat och man driver nu endast 12 av pannorna och produktionen är halverad. 1986 blev Tomatin det första destilleri i Skottland med Japanska ägare då det förvärvades av Takara Shuzo and Okura & Co Ltd. Endast en mycket liten del av Tomatins whiskyproduktion letar sig ut som single malt, den största delen går till blended där den är mycket uppskattat. Tomatins egna blended The Antiquary (12 & 21 år) och The Talisman är riktiga  storsäljare.    

Tillverkning Tomatin

Tomatin tar sitt mjuka och klara vatten från källorna Allt-na-Frithe som är en del av floden Findhorn. Vattnet rinner genom torv och över hård röd granit vilket sägs prägla whiskyn. Kornet kommer från Tomatin och mältas lättrökt sedan 1974 i Muir of Ord Maltings. De hade under många år två stora mäskkar i drift men nu är det bara ett igång. Det är tillverkat i rostfritt stål med ett vackert kopparlock. Jäskaren är 12 till antalet och tillverkade i rostfritt stål. Av de 23 pannor som de hade under större delen av 80-talet är nu 12 i drift, sex mäskpannor och sex spritpannor. Pannorna är uppvärmda av interna ångrör, rymmer 11.000 liter och är av lökmodell. I rummet bredvid de aktiva pannorna står sex 'pensionerade' imponerande äldre pannor i gjutjärn.  Råspriten lagras i begagnade sherry och bourbonfat. På området finns 15 lagerhus som inrymmer över 20 miljoner liter vilande whisky. Buteljering och blandning sker på plats.       

Kontakt Tomatin

Tomatin Distillery Distillery,Tomatin, Inverness-shire
IV13 7YT
Skottland

 

Tel: +44 (0) 1808 511444

Besökare: Tomatin har ett modernt omfattande besökscentra med shop och guidade turer. Turerna är gratis. Centrat har ingen servering men flertalet möjligheter finns i byn Tomatin.

Besökare tas emot Maj till September
mån-fre 09.00-17.00 (sista turen 15.30),
lördag 09.00-13.00 (sista turen 12.00)
Söndag stängt. Oktober till April
mån-fre 09.00–17.00 (sista turen 15.30)
Lördag & söndag stängt.

Distillery Manager:
Douglas Campbell

Ägare:
Tomatin Distillery Co Ltd / Takara, Shuzo & Okura

 



Provningen ledes av Stephen Bremner "Sales manager" och av "Distillery manager Douglas Campbell.
Douglas Campbell har jobbat med whisky i hela 49år.

Slainte.



I början satt de två skottarna och nästan hukade sig bakom bordet. Aldrig hade de sett ett sådant intresse av whisky, och det på en Onsdag. Denna uppslutning kunde de glömma hemma i Skottland, hade aldrig inträffat där.



Gåvor delades ut sedvanligt efter en mycket lyckad provning, det var Gustavskorv och vikabröd. en varsin röd Dalahäst fick de två herrarna med.



Föreningens 30liters tunna fick sig en hutt med Newmake från Tomatin till medlemmarnas stora förtjusning. Dagen närmar sig när vi skall få ett smakprov ur fatet.


Mäkta imponerade av tunnan.




Nu till det mera vesäntligare, provningen.

Glas 1:Antiquary 21Y 43%; 729kr                                      12 poäng
Glas 2: Tomatin 18Y 46%; 639kr                                       77 poäng
Glas 3: Tomatin 25Y 43%; 1119kr                                     78 poäng
Glas 4: Tomatin 40Y 42,9%; 3599kr                                  112 poäng
Glas 5: Tomatin Single cask 1976 47,2%; 2199kr               134 poäng
Glas 6: Tomatin 30Y 49,3%; 1899kr                                   77 poäng

Antiquary 21Y, 43%
Doft:              Gröna äpplen, apelsin, vanilj, kola.
Smak:            Halm, vitpeppar, lakrids.
Eftersmak:     kola, taniner, lång.
Mitt betyg:      80

Tomatin 18Y, 46%
Doft:             Frän, spritig.                                                                                                 
Smak:           Sherry, vanilj, apelsin choklad, sprit.
Eftersmak:     Ek, taniner, sherry, lång.
Mitt betyg:     85

Tomatin 25Y, 43%
Doft:             Sherry, vanilj, läder, fruktig.
Smak:           Sherry, ananas, cocos, läder.
Eftersmak:     Besk, taniner, längre.
Mitt betyg:     90

Tomatin 40Y, 42,9%
Doft:             Gröna äpplen, söt.
Smak:           Mandel, röda bär, vanilj, smörig"oljig".
Eftersmak:     Vitpeppar, ek, taniner, len, mycket lång.
Mitt betyg:     95, genom god.

Tomatin Single Cask 1976, Cask 19090, 47,2%
Doft:             Stark, stickig, alkohol.
Smak:           Kryddor, taniner, vanilj, citrus, ek.
Eftersmak:    Vitpeppar, vanilj, mycket lång.
Mitt betyg:     90, som 3.a men god som den.

Tomatin 30Y, 49,3%
Doft:             Sherry, frukt, läder.
Smak:           Inte ett dugg spritig trots den höga alkohol %en, taniner.
Eftersmak:     Choklad, vanilj, stark krydda, lång.
Mitt betyg:      97, såååå djävla goood!!


Slainte.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0